IMG 5888
Kijk, doorleef en verbind je met je Indische Roots

HOE DAN? NOU ZO....

Een opstelling laat jou zien zien waardoor jij in jouw leven geblokkeerd wordt. Welke gebeurtenissen en omstandigheden uit jouw eigen leven of dat van jouw ouders of voorouders ervoor zorgen dat je leven niet loopt zoals jij wilt.

We beginnen met de opstelling als de vraag en het verlangen dat daar bij hoort heel precies zijn geformuleerd. Dan mag de vraagsteller iemand vragen om zichzelf te representeren en het verlangen. Vervolgens wordt dit steeds verder uitgebreid met representanten voor familieleden, andere personen en meer abstracte zaken. Misschien is het allemaal moeilijk te bevatten. Wat opstellen inhoudt begrijp je pas echt als je zelf in een opstelling hebt gestaan. Maar wellicht kan dit filmpje iets meer duidelijkheid geven. 

BERT HELLINGER

Bert Hellinger is de grondlegger van familieopstellingen. Omdat hij een familie als een systeem zag noemen we het ook wel systemisch werken. Het is een manier van werken die zich steeds verder ontwikkelt en op verschillende manieren kan worden toegepast. 

FAMILIEZIEL EN FAMILIEGEWETEN

In familieopstellingen staan de familieziel en het familiegeweten centraal. Door bepaalde gebeurtenissen kan het evenwicht hierin zijn verstoord. Je voorouders zijn bijvoorbeeld getraumatiseerd, buitengesloten of er is sprake van een geheim. Sommige familieleden (zoals bijvoorbeeld jij) zullen onbewust proberen het evenwicht te herstellen door de last op zich te nemen. Dit noemen we een verstrikking. Doordat je dit doet zullen bepaalde dingen in je eigen leven niet lekker meer lopen, zonder dat je je vinger kan leggen op het waarom. In een opstelling wordt dit meestal haarscherp zichtbaar.

TRANSGENERATIONEEL TRAUMA

Je kunt zeggen dat trauma’s van voorouders op hun nazaten worden overgedragen. In wetenschappelijk onderzoek is dit ook bewezen: trauma's kunnen transgenerationeel worden overgedragen. Hoe dit genetisch precies werkt is ingewikkeld om uit te leggen. Het gaat namelijk niet via het DNA, maar d.m.v. bepaalde markers die inwerken op het RNA. Die markers schijnen kunnen worden aan en uit gezet. Hierdoor kunnen ziektes ontstaan, maar ook psychische aandoeningen of bepaald gedrag. Het mooie is dat uit onderzoek is gebleken dat de overerving ook weer ongedaan kan worden, mits hiervoor de juiste omstandigheden worden geschapen. Coaching en traumatherapie kunnen hierbij helpend zijn.

COLLECTIEF TRAUMA

Soms zijn de trauma's van je (voor)ouders niet uniek voor hun leven. Er zijn meer mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en onder hetzelfde hebben geleden. Denk bijvoorbeeld aan slavernij, de bersiap, de Japanse kampen, nyai's die hun kinderen moesten afstaan enz. In onze ervaring is het belangrijk dat deze collectieve trauma's herkend worden en niet verkeerd worden geïnterpreteerd. Daarnaast is het prettig om dan te werken met mensen die waarschijnlijk hetzelfde trauma in hun familieliijn hebben zitten. Juist in onze workshops en jaargroepen is er veel (h)erkenning en kun je weer stukjes van je eigen levenspuzzel aanleggen. 

VRAAGSTELLER

Als vraagsteller komt je naar de workshop, omdat je wilt werken aan een specifiek probleem. Dat kan over van alles gaan. Bijvoorbeeld over eenzaamheid, ziekte, werk enz. Als je een vraag wilt inbrengen hebben we van te voren een telefonische intake. Zo proberen we de vraag helder en strak geformuleerd te krijgen. Dit is belangrijk, omdat de opstelling anders alle kanten opgaat.

REPRESENTANT

Als representant zul je in een opstelling op de plek gaan staan van personen of abstracte zaken die met de vraag te maken hebben. Op die plek zal je bepaalde emoties of fysieke sensaties ervaren die te maken hebben de persoon of zaak die je op dat moment representeert. In de opstelling zie je dat de representanten heel puur op elkaar reageren en dat deze reactie iets zegt over bepaalde dynamieken die met de vraag te maken hebben. Vaak blijkt ook dat je als representant emoties of situaties uit je eigen leven herkent. Zo heb je ook als representant ook zelf altijd iets aan deelname aan een workshop.

ONZE SOCIALS

Je kunt ons ook volgen via onderstaande social media.

NIEUWSBRIEF

Op de hoogte blijven? Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief.

CONTACT

drs. Ada Byrnes

Praktijk gevestigd te Utrecht.

06 19 94 94 63
ada@indoroots.nl
www.indoroots.nl